Wat een mooi begin toch weer! Alle goede voornemens in het oude jaar ten spijt, je hebt je weer helemaal laten gaan en wil eigenlijk niet nadenken over hoeveel calorieën de afgelopen feestdagen in je lichaam beland zijn… Gelukkig ben je niet de enige, er zijn maar weinig mensen die tijdens de feestdagen niets veranderen aan hun dagelijkse voedselpatroon. Bijna iedereen eet meer en vaak ook minder gezond. Maar jij spant de kroon, dat gevoel overheerst en je wil er gewoon niet meer aan denken.
 
In plaats van het ‘gedoe’ te negeren is het veel belangrijker ermee aan de slag te gaan. Bekijk jezelf in de spiegel en wees realistisch. Voel je je lekker in je vel en heb je nergens last van, dan is er niets aan de hand. Probeer je je kwabjes goed te praten en geef je de droger de schuld dat je broek niet meer sluit, dan houd je jezelf voor de gek. Geef ook toe dat je jezelf voor de gek houdt en stop daar dan ook mee.
Doe een mini vastenkuurtje 
Af en toe is het tijd om ons lichaam eens een flinke opknapbeurt te geven. Van binnen! Schoon van binnen is fit van buiten! Een goede gezondheid begint bij schone darmen. Steun om wat af te vallen is voor velen ook welkom en geeft ons een beter gevoel en meer energie!
Wat is de betekenis van ‘detoxen’?
‘Detoxen’ of ‘ontgiften’ of ‘ontslakken’ is een manier om ons lichaam te zuiveren van afval, vervuiling en onreinheden, die ons lichaam reeds passeerden. Velen onder ons gebruiken ‘detoxen’ wel eens om zich na de feestdagen te kunnen reinigen van alle overdaad van spijzen en drank. Want overdaad schaadt! Maar het is niet alleen het overdaad van drank en spijs waar detoxen voor nodig is. Elke actie van elke cel in het lichaam levert afval op. Deze afvalstoffen zijn lichaamsvreemd: ze zijn niet in overeenstemming met het leven binnen de cel en kunnen het ontregelen. De cellen deponeren hun afval in de lymfe die het naar het bloed brengt. Het bloed brengt het naar de uitscheidingsorganen om het uit het lichaam te verwijderen. Wat dacht je van de luchtvervuiling, pesticiden, chemicaliën, dood voedsel, vaccinaties? En alle medicijnen die we innemen? Heb je er wel eens bij stil gestaan wat deze synthetische middelen doen met onze darmen en dus op lange termijn onze gezondheid?
Bij ontgiften begint het lichaam aan een grote schoonmaak, waarna het wordt gevoed met goede voedingsstoffen om aan een gezond gestel te kunnen werken en alle rommel wordt naar buiten gewerkt. 
Wat is een ontslakkingskuur?
Een ontslakkingskuur, detoxkuur of ontgiftingskuur is voor het zuiveren van je lichaam van binnenuit. Tijdens een ontslakkingskuur zuiver je je lichaam van de achtergebleven afvalstoffen in de darmen. Het is eigenlijk een grondige onderhoudsbeurt voor je lichaam, met als effect een schoner gevoel van binnen, een gezondere huid en vaak een paar kilo’s lichter.
Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met luchtvervuiling, afvalstoffen en gifstoffen. Zelfs bij optimaal functioneren worden nooit alle afvalstoffen verwerkt en blijven er deeltjes achter. Deze deeltjes worden ‘slakken’ of plaque genoemd. Het zijn onder andere conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol en koffie uit onze spijzen en drank en het zijn stoffen uit vervuilde lucht. De aanwezigheid van deze afvalstoffen in je darmen kunnen zich uiten in vermoeidheid, futloosheid, haaruitval en een slechte huid. Wanneer je ontslakt, doet je lichaam een poging de aangekoekte resten uit het lichaam te krijgen. Een goede gezondheid begint bij schone darmen!
Wat moet je hiervoor doen?
Ontslakken door te vasten kan op twee manieren. Je kunt helemaal vasten, waarbij je niets eet en alleen kruidenthee en water drinkt. Of je kunt iets minder streng vasten door niets te eten, maar wel fruit- en groentesappen te drinken. Of, zoals ik nu doe, door minder te eten en voedingssupplementen te gebruiken om mijn lichaam te blijven voorzien van goede voedingsstoffen. En daarnaast veel water drinken om de gifstoffen makkelijker en sneller uit het lichaam te spoelen.
De eerste vorm van vasten kun je in een kuuroord doen. Gedurende een week eet je niets, maar drink je alleen kruidenthee en water. Elke dag krijg je massages en een klysma. Met behulp van een slang wordt dan via je anus water door je darmen gespoeld. Hierdoor weken de slakken los en spoelen afvalstoffen weg. Zo’n ontslakkingskuur kost ongeveer tussen de 500 en 1000 euro voor een week.
Tijdens het sapvasten eet je 3-10 dagen geen vast voedsel, maar drink je fruit- en groentesappen. De sappen bevatten voldoende vitamines en mineralen, zodat je toch je voedingsstoffen binnenkrijgt. Het sapvasten doe je gewoon thuis, naast je gewone bezigheden.
De ontslakkingskuur waar ik momenteel mee bezig ben is met behulp van de Clean 9. De eerste twee dagen niks eten, maar je lichaam blijven voeden met goede voedingsstoffen uit aloë vera en bijenpollen . Bij dag 3-9 is een klein avondmaal weer mogelijk. Aloë vera is één van de rijkste voedingsupplementen op aarde; het zit boordevol voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, welke zorgen voor alle functies in ons lichaam. Zo ook voor het hele stofwisselingsproces en onze hormoonhuishouding. Hormonen bepalen hoe je je voelt en door het reguleren van de hormoonhuishouding kan een rustgevend effect ontstaan. Stoffen in de hersenen als dopamine en noradrenaline nemen deel in deze processen. Aloë vera heeft het vermogen dat in het lichaam te reguleren wat niet goed functioneert. Daarbij ontgift aloë vera het lichaam. Het koppelt zich aan chemische stoffen en voert deze weer af. Ook bouwt aloë vera het zelfgenezend vermogen van je lichaam op en geeft positieve energie!
Bij de drogist zijn allerlei ontslakkingsmiddelen (elixirs) te koop. Deze middelen beloven dat je darmen worden gereinigd door driemaal daags een lepel elixir te nemen.
Voor wie is het geschikt?
Ontslakken is geschikt voor mensen die hiervoor bewust kunnen kiezen. Het is belangrijk van tevoren te bedenken wat je ermee wilt bereiken en of je het vol kunt en wilt houden. Verder is het belangrijk dat je een goede periode uitkiest, waarin je gaat ontslakken. Tijdens zwangerschap, ziekte of een stressvolle periode is het niet verstandig om aan een ontslakkingskuur te beginnen. Want doordat je weinig voeding binnenkrijgt, heb je minder energie dan normaal.
Voor- en nadelen
Een ontslakkingskuur is zwaar en vergt veel discipline. Je kunt last krijgen van zogenaamde vergiftigingsverschijnselen. De gifstoffen die uit je lichaam worden verwijderd, kunnen onder andere licht in het hoofd, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, weinig energie en pukkels veroorzaken. Ontslakken heeft als voordelen schonere darmen, een fris en opgeruimd gevoel van binnen, meer energie en een stralende huid. Een leuke bijkomstigheid is dat je vaak een aantal kilo’s kwijtraakt. En een goede gezondheid begint bij schone darmen!
Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crash diëten. Mensen met ernstig overgewicht (BMI > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet te gaan volgen.

Houd er ook rekening mee dat de meeste diëten bedoeld zijn ‘voor het leven’. Omdat je tijdens de ontslakkingskuur niets of weinig eet, raak je snel kilo’s kwijt. Deze kilo’s komen er echter weer snel bij als de kuur is afgelopen en je weer normaal gaat eten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo’s er snel weer bij. Belangrijk is dus om na de ontslakkingskuur gezonder en anders te gaan eten.